
HAKKIMIZDA
Türkiye'nin tarihine baktığımızda ''sokak çocukları" kavramının 1950’lerden sonra oluşmaya başladığını ve yıldan yıla genel bir artışın söz konusu olduğunu görmekteyiz. Üzücüdür ki, bu çocuklar ekonomik durumlarının getirdiği büyük sorumlulukları taşımanın yanında aile şiddetine ve sokakta çalışmanın sebep olduğu ağır şartlara maruz kalmakta, çevrelerinden bekledikleri sevgi, saygı ve ilgiyi bulamamakta ve ailelerinden sonra bir darbeyi de toplumdan almaktadırlar. Bu artışı ve hayal kırıklığını fark edip buna çözüm arayan Bilkent Üniversiteli öğrenciler, 2004 yılında 30 gönüllüsü ve 34 öğrencisiyle Sokak Lambası Projesini hayata geçirmiş, 2020 yılına kadar ki 17 yıllık süreçte tecrübelerini ve ideallerini yıldan yıla aktararak bugünkü halini almıştır. Kurulduğu günden bu yana 550’den fazla çocuğa ulaşan projemiz, çocukları bulundukları plasentadan çıkarmayı, farklı dünyaların kapılarını açmayı ve kafalarındaki aşılamaz yazılı duvarları kırmayı hedeflerken diğer taraftan yapılan etkinliklerle, farkındalık ve benlik duygularını oluşturmayı; iç dünyalarına ulaşarak özgüven ve ahlaki gelişimlerini sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca ailelerle iletişime geçerek, alanında uzman psikologlarla işbirliği içerisinde bilimsel açıdan ailelerinde bu konudaki farkındalığını geliştirmek ve birkaç sene sonra ergenliğe girecek olan çocuklara etkili yaklaşım teknikleri hakkında bilgi vermek projemizin hedefleri arasındadır.

HEDEF KİTLEMİZ
Projemiz hedef kitlesini sokakta çalışan ve çalışma potansiyeline sahip olan çocuklar olarak belirlemektedir. Projemiz, Ankara ili içerisinde ekonomik açıdan geri olan ilçelerin ilkokullarıyla çalışmaktadır. Hedef kitlemizi 9-10 yaşındaki 3. ve 4. sınıf çocukları oluşturmaktadır. Çocuklarımızın yaşadıkları ve büyüdükleri çevrelerden ötürü, duygusal ve bilişsel gelişimleri yeterince desteklenmemekle birlikte hayatlarında onları okumaya teşvik edecek rol modellerin eksikliği görülmektedir. Projemiz birlikte geçirdiğimiz iki senede, çocuklara farklı alanlarda gelişimlerine destek olmayı ve çeşitli yetkinlikler sağlamayı hedeflemektedir. Çocuklarımızla ilk sene yaptığımız etkinliklerimize Kurucu SLP, ikinci sene yaptığımız etkinliklerimize geliştirici SLP adını vermekteyiz.
Projemiz Kurucu SLP etkinliklerimizde çocuklarımıza doğru rol model olarak onlarda gördüğümüz temel eksikliklere çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. İlk senelerinde çocuklarımızda gördüğümüz hayvan ve doğa sevgisi, arkadaşlık bilinci, öğrenme aşkı, sorumluluk bilinci gibi temel değerlerde gelişim göstermelerini hedefliyor, onların hayata ve eğitime bakış açılarında değişim yaratmak istiyoruz.
Çocuklarımızla birlikte geçirdiğimiz Geliştirici SLP senesinde, çocuklarımızın temel eksikliklerinde göstermiş olduğu gelişimi takip ediyor ve onların yaşıtlarından geri kaldıkları genel kültür, bilim, sanat gibi konularda gelişimlerini hedefliyoruz. Bunların yanı sıra, ikinci senelerinde çocuklarımızın eksik kaldığı kitap okuma ve sağlıklı yaşama gibi temel alışkanlıklarda gelişimlerini amaçlıyoruz.
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
İÇ ETKİNLİKLER
İç etkinliklerimizi çocuklarımızla birlikte Bilkent Üniversitesi’nde kendi hazırladığımız materyaller eşliğinde sürdürüyoruz. Bu etkinliklerimizde çocuklarımıza üniversite yapısını ve yaşamını göstererek onlara rol model üniversiteli abi/ablalar olmayı, onların eğitime bağlılıklarını ve verdikleri önemi arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, çocuklarımızla birlikte yaptığımız etkinliklerde çocuklarımızın bilgi birikimini arttırmayı ve bakış açılarını genişletmeyi amaçlıyoruz. Sene içinde geniş bir skalada yaptığımız 18 farklı iç etkinliğimizde meslek tanıtımından sağlık eğitimine kadar çocukların ihtiyaç duyabileceği farklı alanlarda onlara yeni bilgiler ve vizyonlar katmayı hedefliyoruz.
KARDEŞ
OKUL
Çocuklarımızla köy okulunda okuyan kardeşlerimize hediyeler hazırlayarak paylaşmanın önemini birlikte öğreniyoruz.
DRAMA
Saygı, doğa sevgisi, dostluk gibi konularda skeçler yazıp oynayarak hem yaratıcılığımızı hem de iletişim becerilerimizi geliştiriyoruz.
SLP OKUL
Müzik, bilim, spor, tiyatro ve atölye alt gruplarında çeşitli deney ve etkinliklerle yeni deneyimlere yelken açıyoruz.
ÜLKE
TANITIMI
Farklı ülkelerden gelen misafirlerimizle yeni ülkeleri öğreniyor, misafirlerimizin yaşadıkları kültürlere tanıklık ediyoruz.
DIŞ ETKİNLİKLER
Dış etkinliklerimizde çocuklarımızla birlikte yeni deneyimler yaşamayı ve bu deneyimleri yaşarken farklı alanlarda keşiflere çıkmayı amaçlıyoruz. Gittiğimiz müzeleri ve merkezleri çocuklarımızı hem eğlendirmesi hem de geliştirmesi açısından özenle seçiyoruz. Müze ve merkezlerin yanı sıra, çocuklarımızın daha önce deneyimleme şansı yakalamadığı maceraları da onlarla birlikte yaşıyor, heyecanlarına ortak oluyoruz. Eğlenirken öğrenme idealini en uçlarda yaşıyor; çocuklarımıza farklı deneyimleri, kültürleri göstererek onların hayata geniş bir perspektiften bakmasını amaçlıyoruz.
RAHMİ M.
KOÇ MÜZESİ
Müzemizde birbirinden farklı alanlarda materyaller görerek çocuklarımızla birlikte heyecanlanıyor, inceliyor ve öğreniyoruz.
Bilimin çeşitli dallarıyla ilgili 42 farklı deneyi çocuklarımızla yapıyor, bilim aşkımızı tekrardan alevlendiriyoruz.
FEZA GÜRSEY BİLİM MERKEZİ
Çocuklarımızla profesyonel bir tiyatro izleyerek yeni kavramlar öğreniyor ve sanata merakımızı arttırıyoruz.
TİYATRO
GÖSTERİSİ
ANITKABİR
Anıtkabir’i gezerek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarından oluşan müzeyi görüyor, Ata’mıza duyduğumuz sevgi ve saygıyı tazeliyoruz.
16
SLP olarak 16 farklı okulda karanlık sokaklara ışık olduk.
16
560
SLP olarak 560 çocuğumuzla beraber kocaman bir aile olduk.
560
300
SLP olarak bugüne kadar 300 Hafta etkinlik yaptık.